Politici zemí Visegrádu i Německa se včera shodli, že by se hranice měly otevřít co nejdříve. „Je politická shoda na tom, že bychom 15. června kompletně zrušili kontroly na hranicích a minimálně do sousedních států by bylo možné cestovat stejně jako před krizí,“ uvedl také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po schůzce se svým bavorským protějškem.

Pro řadu lidí, kterým koronavirová pandemie udělala čáru přes plány, jde jen o první krok. Třeba pendleři žádají větší podporu ze strany státu. Aby svým požadavkům dodali na důrazu, zakládají asociaci, jež má hájit jejich práva.

V zemích, kde tvrdě pracujeme, jsme ve srovnání s místními občany často doslova finančně zneužíváni – kráceni na pojištění i zdravotním a sociálním zabezpečení,“ stojí v dopise, který zakladatelka Asociace pendlerů Zuzana Vintrová adresovala premiéru Andreji Babišovi (ANO).

Někdejší manažerka německé stavební firmy Vintrová měla v popisu práce mimo jiné právě starost o pendlery. „Tuto problematiku řeším už dlouhá léta,“ řekla Deníku Vintrová, jež jim teď poskytuje poradenství přímo na hranicích ve Strážném. Stát podle ní význam pendlerů podceňuje. „Přitom jen v Německu jich pracuje asi 90 tisíc a drží tím naživu příhraniční oblasti. Jinak by tam byla mrtvá města,“ prohlásila.

Jednotný pracovní trh v EU není funkční

„Tito lidé jezdí do zahraničí z bývalých Sudet, což jsou všechno kraje, které bývají postiženy ekonomickou slabostí,“ potvrdila Deníku hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. „A potom zde utrácejí, a tak v české ekonomice přispívají ke spotřebě, což je pozitivní stránka věci,“ konstatovala.

Situace českých pendlerů podle Horské dokládá, že jednotný pracovní trh v Evropské unii není funkční. „Uzavírání hranic, měnění pravidel během několika hodin… Státy, které si řeší věci jen podle svých vlastních zájmů, na tyto pendlery neberou ohled,“ řekla Horská.

„Apelovala bych na to, aby si představitelé našeho státu sedli ke stolu s Rakušany a Němci a začali věc řešit,“ uvedla.

Premiér Babiš již českým pendlerům přislíbil s řešením jejich potíží pomoc. „Já už o tom mluvil přímo s kancléřkou Angelou Merkelovou během našeho bilaterálního jednání,“ řekl včera Deníku Babiš.

zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/pendleri-nemci-asociace-prava-20200519.html