Za prací do Německa či Rakouska jezdí denně desetitisíce lidí z Česka. Podle těchto tzv. pendlerů v době covidových opatření ministerstvo práce a sociálních věcí zklamalo a nechalo je v zoufalé situaci. Také policie prý dělala zbytečné obstrukce. V úterý to řekla předsedkyně v červnu založené Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová.

Situaci je podle předsedkyně představenstva nutné řešit na mezinárodní úrovni. Podle odhadu asociace je v Česku zhruba 90 tisíc lidí, kteří denně dojíždějí za prací do Německa a Rakouska.

„Chápu, že tahle situace byla naprosto nová, takže se tady udělaly různé přešlapy. Ale ministryně práce a sociálních věcí se o nás vůbec nezajímala, přitom by to měla být hlavně její starost. Dnes jsem hovořila s premiérem Babišem. O problematiku má zájem a chce, abychom mu poskytli studii,“ uvedla Vintrová.

Asociace pendlerů byla založena v červnu. Podle Vintrové byl její vznik motivován vyhrocenou a kritickou situací pendlerů a jejich rodinných příslušníků, která vznikla kvůli uzavření hraničních přechodů se sousedními zeměmi, hlavně s Německem a Rakouskem. ¨

„Ovšem i po otevření hranic jsme byli svědky zbytečných obstrukcí ze strany policie při kontrolách pendlerů. Kvůli tomu se ocitlo několik set tisíc občanů České republiky v pohraničních krajích v zoufalé sociální situaci, která byla kompetentním státním orgánům lhostejná,“ doplnila Vintrová.

Situace v příhraničí podle ní často připomíná Divoký západ. Je tam velmi málo pracovních příležitostí a přitom tam žijí stovky tisíc lidí. „Největším problémem je nezajištění sociálního a zdravotního systému pendlerů v České republice včetně nezajištěných rodičovských dovolených a nezajištěných matek našich dětí, občanů České republiky,“ dodala Vintrová.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/pendleri-koronavirus-ministerstvo-prace-a-socialnich-veci.A200714_135307_ekonomika_kou