Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes před odjezdem z Berlína do Prahy přirovnal svou návštěvu Česka i jako cestu do minulosti, protože vztahy Čechů a Němců nebyly vždy nejlepší. Nyní je ale přesvědčen, že sousedství a partnerství stojí na pevných základech, které neohrozí žádný politický vývoj.

"Těším se na tuto cestu, je to trochu i cesta do minulosti, protože Češi a Němci si nebyli vždy dobrými sousedy," řekl Steinmeier novinářům na berlínském hlavním nádraží, odkud vlakem odcestoval do Prahy. Za obrat ve vzájemných vztazích označil česko-německé smlouvy a deklarace z 90. let minulého století, které přispěly ke zlepšení partnerství.

Minulost a současnost bude podle Steinmeiera jedním z témat, se kterými chce během jízdy do Prahy hovořit se svými hosty přímo ve vlaku. "O to více budeme v dnešních rozhovorech mluvit o tom, co se v posledních třech desetiletích podařilo," řekl. "Rok od roku jsme si bližší - hospodářsky, politicky, kulturně, lidsky," dodal.

I přes těžkosti a složitost minulosti mají nyní česko-německé vztahy podle Steinmeiera natolik pevný základ, že je zcela nezávislý na politické a vládní konstelaci. "To je poselství pro nynější rok, kdy se v obou zemích konají volby," uvedl německý prezident.

Hovořit chce Steinmeier s hosty také o pandemii nemoci covid-19 a následcích, které měla. "Pozval jsem lidi, kteří pravidelně, každý den jezdí z jedné strany na druhou. Budu s nimi mluvit o zkušenostech z pandemie, o uzavřených hranicích, což bylo něčím takřka neznámým," řekl Steinmeier.

Z Berlína Steinmeiera doprovází mimo jiné český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka nebo spisovatel Jaroslav Rudiš, v Drážďanech do vlaku přistoupí předsedkyně Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová.

Rudiš v rozhovoru s ČTK krátce před nástupem do vlaku řekl, že se Steinmeierem by rád hovořil o živém kontaktu mezi Českem a Německem. "O hranicích, které neexistují, které zmizely, ale zároveň se připomněly v covidové krizi, kdy najednou vznikla neprodyšná opona. A já jsem rád, že je zase pryč, že ty vlaky jezdí, jsou pro mě symbol svobody," řekl.

Rudiš také ocenil, že v jídelním voze bude jako vrchní obsluhovat Pavel Peterka, o kterém kdysi napsal, že pokud existuje bůh železnic, tak to musí být Čech. "Je to legenda, má spoustu fanoušků nejen mezi českými, ale i německými příznivci železnice," vysvětlil. "Pan prezident to zvolil správně, protože když člověk nastoupí do jídelního vozu, tak už je vlastně v Čechách svým způsobem. Je tam pivo, je tam svíčková, vezete se českou hospodou a tou hospodou jedete do Čech," dodal Rudiš.

Vintrová ČTK řekla, že se Steinmeierem jednala o tom, jak složitá byla situace v pohraničí v době, kdy hranice byly uzavřeny. Tématem byli i pendleři. "Jak si spolková republika uvědomila, jak strašně důležitá složka je přeshraniční pracovník," řekla. Uvedla, že prezidenta zajímaly její poznatky z praxe, testování pendlerů, ale i problematika přeshraniční nákladní dopravy v době uzavírek. "Podotkla jsem, že Česká republika jako exportní a importní země je v případě zavřených hranic v situaci, kdy nedodáváme materiál nejen do naší země, ale i do Spolkové republiky Německo, což pana prezidenta velmi zajímalo, protože si uvědomil, jak je důležité, aby naše hraniční pásma zůstala otevřená," řekla Vintrová.

Zdroj: https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/cesko-nemecke-partnerstvi-ma-pevne-zaklady-rekl-steinmeier-pred-odjezdem.a7d694ae/