10:05

zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-covid-19-cestovani.A210728_093632_zahranicni_kzem

Německo zvažuje uspíšit rozšířenou povinnost testů na koronavirus. Lidé, kteří nebudou očkovaní či neprodělali covid-19, budou muset mít zřejmě už od 1. srpna potvrzení o negativním testu i při cestách autem či vlakem. V úterý večer to řekl bavorský premiér Markus Söder. Povinnost testů i pro cesty pozemní dopravou do Německa se původně zamýšlela od 11. září.

„Pravidlo je relativně jednoduché, každý, kdo dorazí, ať autem, vlakem či letadlem, bude potřebovat test,“ řekl Söder. Nyní platí tato povinnost jen pro lidi, kteří do Německa přiletí letadlem.

Bavorský premiér se nevyjádřil, zda se tato povinnost bude týkat i očkovaných a lidí, kteří covid-19 prodělali. Už dříve ale podle DPA spolkový ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) uvedl, že kdo prokáže očkování či vyléčení z covidu-19, „samozřejmě žádný test nepotřebuje“.

Podle Södera i Seehofera budou kontroly potvrzení o bezinfekčnosti na silnicích namátkové. Kontroly na hranicích Söder vyloučil.

Německo za posledních 24 hodin zaznamenalo 2 768 nových případů nákazy koronavirem a 21 úmrtí spojených s covidem-19, oznámil ve středu Institut Roberta Kocha (RKI). Počet nakažených je vyšší než před týdnem, kdy německé úřady hlásily 2 203 infekcí.

V Německu, které má přibližně 83 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nemoci covid-19 nakazilo 3,76 milionu lidí a 91 586 jich zemřelo. Z onemocnění se zatím vyléčilo 3,649 milionu lidí.

Takzvaná sedmidenní incidence, která udává, kolik lidí se za tuto dobu v průměru nakazilo na 100 000 obyvatel, od 6. července stoupla ze 4,9 na dnešních 15,0. V úterý byl tento ukazatel na hodnotě 14,5.