CeBB / 06 / 21 / CZ

Centrum Bavaria Bohemia / projekt Kultura bez hranic

Udílení ceny Brückenbauer | Stavitel mostů poprvé v živém přenosu

Tisková zpráva ze dne 17. 6. 2021

Ceny Brückenbauer | Stavitel mostů za zásluhy o česko-německou spolupráci budou uděleny ve středu 23. června 2021 v 18 hod. v Centru Bavaria Bohemia. Ocenění obdrží čestný laureát, dvě partnerské školy a tři osobnosti, zároveň bude za rok 2021 udělena zvláštní cena jedné organizaci. Vzhledem k pandemii se slavnostní udílení cen uskuteční v menším rozsahu a poprvé bude živě přenášeno.

Zvláštní zásluhy o dobré sousedství mezi Českou republikou a Bavorskem si zaslouží pozornost veřejnosti. Bavaria Bohemia e.V., zřizovatelský spolek Centra Bavaria Bohemia, uděluje od roku 2007 každoročně cenu "Brückenbauer | Stavitel mostů" za příkladné a průkopnické úsilí o prohlubování dobrých sousedských vztahů v českých a bavorských sousedních regionech. Kvůli koronavirové pandemii muselo být slavnostní udílení cen v roce 2020 a také v roce 2021 odloženo. Vzhledem k tomu, že v současné době není možné uspořádat slavnostní udílení cen v obvyklém prostředí, budou laureáti za roky 2020 a 2021 oceněni ve středu 23. června 2021 v 18 hod. na malé slavnosti v Centru Bavaria Bohemia. Slavnostní ceremoniál bude živě přenášen online. "Jsme velmi rádi, že můžeme poprvé zpřístupnit slavnostní udílení cen Stavitelé mostů veřejnosti," říká Irene Träxler, předsedkyně spolku Bavaria Bohemia e.V. a moderátorka slavnostního udílení cen.

Hlavní proslov přednese Dr. Christoph Israng, velvyslanec Spolkové republiky Německo v České republice. Uvítací projev pronese výkonný ředitel Česko-německého fondu budoucnosti Dr. Tomáš Jelínek. Akci zakončí závěrečným projevem zástupce okresního úřadu Richard Tischler. Slavnostní udílení cen hudebně doprovodí Jeff Beer z Falkenbergu. Za rok 2020 budou oceněny tři osobnosti z České republiky a Německa a jeden partnerský školní projekt. Společnost Bavaria Bohemia e.V. letos navíc udělí čestnou cenu. Za rok 2021 - ve znamení pandemie – bude udělena pouze jedno mimořádné ocenění. O každém oceněném bude zveřejněn krátký filmový portrét, který se bude promítat během vysílání a po něm na kanálu CeBB na Youtube. V brožuře jsou uvedeny laudatia. Laureáty vybírá představenstvo společnosti Bavaria Bohemia e.V. ze seznamu návrhů. Návrhy se předkládají s písemným odůvodněním.

Živý přenos bude k dispozici na facebookové stránce CeBB nebo na domovské stránce www.bbkult.net. Akce bude simultánně tlumočena. Slavnostní udílení ceny Brückenbauer | Stavitel mostů je součástí projektu Kultura bez hranic | Setkávání Čechy – Bavorsko, podporovaného Česko-německým fondem budoucnosti a okresem Schwandorf. Poděkování za podporu akce patří také společnosti OVEG – Ostbayerische Verwertungs- und Energieerzeugungsgesellschaft mbH a firemní skupině Irlbacher.