S platností od 14.11.2021 od 0:00 hod. bude Česká republika spolu s Rakouskem a Maďarskem zařazena na seznam vysoce rizikových zemí. Nově je s určitými výjimkami povinná registrace pro osoby, které v posledních 10 dnech před příjezdem do Německa pobývaly na území vysoce rizikové země, tj. také České republiky, nebo v oblasti s nebezpečnou mutací viru. Cestující z České republiky musí při vstupu na území Německa disponovat potvrzením o bezinfekčnosti, tj. platí povinnost předložit potvrzení o testu nebo očkování nebo prodělané infekci SARS-CoV-2 při případné kontrole.  Neočkovaní či osoby, které neprodělaly v posledních 6 měsících nemoc COVID 19, musí po příjezdu do Německa do 10denní karantény, kterou lze předčasně ukončit od 5. dne negativním antigenním či PCR testem.

Pravidla pro vstup do Německa

V současnosti se vstup do Spolkové republiky Německo řídí nařízením  (Coronavirus-Einreiseverordnung) s platností od 30.9.2021, novelizovaného nařízením z 8.11.2021, které prodloužilo povinnost karantény pro neočkované či neuzdravené osoby, které přijedou z vysoce rizikových oblastí či z oblastí s nebezpečnými mutacemi viru, do 15. ledna 2022. Seznam vysoce rizikových oblastí a oblastí s nebezpečnými mutacemi viru je pravidelně aktualizován na stránkách Institutu Roberta Kocha.

PŘED PŘÍJEZDEM

• Povinná registrace příjezdu

Povinná registrace platí pro cestující z vysoce rizikových oblastí nebo z rizikových oblastí s nebezpečnou mutací viru.

Cestující přijíždějící do SRN z vysoce rizikové země nebo rizikové země s nebezpečnou mutací viru, je povinen předem nahlásit prostřednictvím digitální registrace příjezd do země na adrese https://www.einreiseanmeldung.de/ a disponovat potvrzením o úspěšné registraci (tzn. vytisknout si email, který je po registraci zaslán na danou emailovou adresu). Očkované či uzdravené osoby nahrají svůj certifikát o očkování či prodělané nemoci ve formátu PDF do aplikace přes příjezdový formulář.

Před cestou do Německa prostředkem dopravní společnosti musí daný přepravce vyřízení digitální registrace zkontrolovat. Potvrzení o úspěšné registraci je nutné mít při vstupu do země u sebe a na vyžádání ji předložit přepravci nebo orgánu pověřenému policejní kontrolou na hranicích. Pokud nebylo ve výjimečném případě možné digitální registraci provést, musí být provedena náhradní registrace písemnou formou. V tomto případě je třeba do 24 hodin po příjezdu provést registraci online nebo písemný formulář zaslat poštou na: Deutsche Post E-POST Solutions GmbH, 69990 Mannheim.

V případě cesty vlakem nebo lodí může být registrace provedena v dopravním prostředku během cesty.

• Povinnost testu či potvrzení o očkování nebo prodělané infekci SARS-CoV-2

Osoby, které přijíždějí do Německa a které dovršily 12. rok věku,  musí mít buď:

-       lékařské potvrzení či výsledek testu na SARS-CoV-2 osvědčující, že daná osoba není nakažená, a předložit jej na požádání příslušným orgánům (testování musí být provedeno nejvýše 48 hod. před příjezdem  a doklad o něm musí být v německém, anglickém, španělském, italském či francouzském jazyce, doklad je třeba uchovat a na výzvu předložit po dobu 10 dnů od příjezdu, při příjezdu/příletu z rizikové země s nebezpečnou mutací viru může být test starý max. 24 hodin – PCR test může být starý max. 72 hod před příjezdem) nebo

-       potvrzení o (úplném) očkování, přičemž doklad o očkování musí být v německém, anglickém, francouzském, italském nebo španělském jazyce a očkování musí být provedeno očkovací látkou schválenou Institutem Paula Ehrlicha (aktuálně očkovací látky BionTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson). Očkování musí být ukončené a od podání poslední očkovací dávky musí uběhnout minimálně 14 dní nebo

-       potvrzení o prodělané nemoci SARS-CoV-2, přičemž doklad musí být v německém, anglickém, francouzském, italském nebo španělském jazyce a musí se opírat o PCR test, od jehož provedení uplynulo min. 28 dní a max. 6 měsíců.

V případě cesty dopravním prostředkem přepravní společnosti jsou cestující povinni předložit toto potvrzení také před odjezdem přepravci. Pokud přepravci potvrzení nepředloží, cesta jim zpravidla nebude umožněna.

Výjimky z povinnosti testu či potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci SARS-CoV-2  - tyto doklady nemusí mít

• pendleři, kteří se však musí nechat 2x za týden testovat na přítomnost SARS-CoV-2, pokud nemají potvrzení o dokončeném očkování nebo prodělané nemoci, totéž platí pro žáky nad 12 let věku
  • osoby, které do Německa cestují z pracovních důvodů, aby přepravily přes hranice osoby, zboží nebo náklad po silnici, železnici nebo letecky (za dodržení ochranných a hygienických opatření),
  • osoby, které se vrací do Německa jako členové oficiálních delegací přes vládní terminál letiště Berlín-Braniborsko nebo přes letiště Kolín nad Rýnem/Bonn a v rizikové oblasti pobývaly méně než 72 hodin,
  • děti mladší 12 let.

Všechny výjimky z povinnosti testu či potvrzení platí pouze, pokud dotyčná osoba nemá typické příznaky infekce koronavirem SARS-CoV-2, jako jsou např. kašel, horečka, rýma nebo ztráta čichu či chuti.

Pozor - v případě, že osoby cestující z vysoce rizikové země do SRN budou využívat služeb přepravce hromadné dopravy (např. vlak, autobus, letadlo) musí splňovat podmínky, které po nich bude přepravce vyžadovat. Přepravci nemají v nařízení spolkové vlády stanovené žádné specifické výjimky pro vybrané skupiny cestujících, u kterých test nemusí vyžadovat (vyjma dětí do 12 let).

PO PŘÍJEZDU:

Povinnost 10denní KARANTÉNY, která lze předčasně ukončit negativním testem od 5. dne od příjezdu a vložením dokladu o testu do elektronického příjezdového formuláře, platí pro:

• neočkované osoby starší 12 let nebo pro osoby, které neprodělaly onemocnění COVID 19 v posledních 6 měsících.

• Děti mladší 12 let mají nařízenou 5denní karanténu, která skončí automaticky a není potřeba ukončovat testem. Nemusí mít však registraci ani negativní test při příjezdu.

Výjimky z registrační povinnosti a karantény platí pro:

• osoby, které rizikovou oblastí pouze projely bez zastávky,
  • osoby, které do Německa vstupují pouze za účelem tranzitu a zemi nejrychlejší cestou opět opustí,
  • osoby přepravující zboží, osoby, náklad silniční, železniční, leteckou a vodní dopravou,
  • osoby, které v rizikové oblasti pobývaly v rámci příhraničního styku se sousedním státem méně než 24 hodin, nebo které do Německa vstupují na dobu kratší než 24 hodin,
  • osoby, které se do Německa jako členové oficiální delegace vracejí přes vládní terminál letiště Berlín–Braniborsko nebo přes letiště Kolín/Bonn a které v rizikové oblasti pobývaly méně než 72 hodin
  • pendlery
  • policisté a celníci při výkonu služby
  • příslušníci ozbrojených sil

Při cestách do 72 hodin jsou z registrační povinnosti a karantény vyjmuty také osoby:

- cestující za účelem návštěvy příbuzných 1. stupně (t.j. manžela/manželky, partnera, rodičů, dětí) nebo v případě sdílené péče o dítě.

- vysoce postavení diplomatičtí a konzulární pracovníci, jakož představitelé vlád a parlamentů

Další výjimky z karantény (při splnění registrační povinnosti spolu s vložením dokladu o negativním testu ve formě PDF do digitálního příjezdového formuláře) platí pro:

• osoby působící ve zdravotnictví a pečovatelských službách
  • diplomatické a konzulární zástupce
  • osoby, které cestující za účelem návštěvy příbuzných 1. a 2. stupně, nebo manžela/partnera či sdílené péče o dítě
  • osoby, které cestují za účelem lékařského ošetření
  • osoby, které cestují za účelem poskytnutí pomoci potřebným
  • osoby cestující až na dobu 5 dnů za účelem výkonu nutné a neodkladné práce či studia a vzdělávání
  • osoby cestující za účelem účasti na mezinárodních sportovních akcích
  • osoby, které přijíždějí za účelem umělecké činnosti na základě smlouvy
  • sezónní pracovníky při pobytu min. na tři týdny
  • osoby, jimž byla udělena zvláštní výjimka příslušným německým zdravotním úřadem

Dětem mladším 12 let osob spadajících do výše uvedených výjimek lze 5denní karanténu zkrátit, pokud v době do 5 dnů od příjezdu vloží do příjezdového formuláře negativní test.

V PŘÍPADĚ UVALENÍ KARANTÉNY

V případě, že je cestující dán německými úřady do karantény, musí se řídit pokyny místně příslušného úřadu (Gesundheitsamt). Náklady na karanténu si musí hradit dotyčný cestující sám (např. ubytování v hotelu, strava po dobu karantény apod.) za předpokladu, že nebude lékařem diagnostikována nemoc. Karanténu lze ukončit v souladu s pokyny místně příslušného úřadu (Gesundheitsamt), přičemž v případě nebezpečných mutací viru může karanténa trvat až 14 dní bez možnosti předčasného ukončení na základě negativního výsledku testu. Za normálních okolností lze karanténu ukončit po 5 dnech na základě negativního výsledku testu a rozhodnutí místně příslušného úřadu.

Pravidla vstupu v případě příletu z rizikové země s nebezpečnou mutací viru

Německo vydalo zákaz všem přepravcům v hromadné dopravě osob (včetně leteckých společností) dopravovat do Německa osoby ze zemí, které se nacházejí na seznamu rizikových zemí s nebezpečnou mutací viru. Cestujícím, kteří nemají pobyt na území Německa, je odepřen nástup na lety do Německa. Výjimkou jsou cestující, kteří cestují z nechengenského teritoria do jiného neschengenského teritoria a Německem pouze prokazatelně tranzitují (např. mají navazující letenku) a neopouští tranzitní prostor letiště a nevstupují na území Německa (tj. neprochází pasovou kontrolou).

Další informace

Protipandemická opatření jsou v gesci spolkových zemí (např. pravidla pro nošení roušek/FFP2 respirátorů), které s ohledem na vývoj infekce přijímají svá vlastní nařízení. Rozcestník s podrobnými informacemi 16 spolkových zemí je k nalezení zde.

Obecně platí v Německu povinnost nošení roušek ve všech uzavřených prostorách. Povinnost nošení roušek platí v některých případech i ve venkovních prostorách jako např. na všech místech, kde se shlukují lidé, na trzích, na zastávkách MHD, při venkovních kulturních akcích apod.

V případě ubytování v hotelu doporučujeme kontaktovat daný hotel dopředu ohledně požadavku na potvrzení ohledně testu nebo očkování nebo o prodělání nemoci SARS-CoV-2 (dále jen potvrzení). V případě venkovní gastronomie, není vyžadováno potvrzení, nicméně v případě vnitřní gastronomie může být toto vyžadováno.

V případě, že je v některých okresech Německa situace z epidemiologického hlediska horší, může místní samospráva přijmout dodatečná opatření. Taktéž ostrovy v Severním nebo Baltském moři mohou přijímat někdy dodatečná opatření s cílem regulovat počty turistů s ohledem na SARS-CoV-2, o kterých je třeba se informovat na místě.

Důležité odkazy

Generální konzulát ČR v Mnichově